top of page

התמודדות עם טראומה

טראומה יכולה להיות אירוע חד פעמי, או מתמשך, שאיים עלינו עד כדי כך שגרם לנו לאבד אמון בעולם או בעצמנו. טראומה יכולה להיות תאונת דרכים, חוויה של אלימות או עדות לאלימות כלפי מישהו אחר, פגיעה מינית וכל אירוע אחר שיוצר תחושה של איום על חייו או שלמות נפשו של אדם.

הטראומה עלולה לטלטל את עולמנו ולפגוע בכל רובד של החיים שלנו- החל מתמונות הקשורות לטראומה שחוזרות ועולות לנגד עינינו ללא שליטה, לפעמים ברגעים הכי לא מתאימים או בסיוטי לילה, דרך תחושה מתמשכת של דריכות, עוררות יתר או פחד מתמיד. לפעמים הניסיון להימנע מכל דבר הקשור בטראומה ועלול להזכיר אותה, מנתק אדם מחלקים נרחבים של החיים (למשל הימנעות מנסיעה, הימנעות מקשרים זוגיים, ועד הסתגרות מוחלטת בבית). בחלק מהמקרים תוצאות הטראומה יכולות להתבטא גם בסימפטומים פיזיים- מחלות מסוימות, כאבי גרון חוזרים ונשנים, הזעה, כאבי שרירים ועוד.

כל אלו ועוד הם סימפטומים, מעין עדויות הממשיכות להזכיר לאדם שחווה משהו קשה, בלתי נסבל. אך מעבר לסימפטומים, פעמים רבות בעקבות הטראומה עולות תחושות רגשיות המורידות את האדם עוד יותר- רגשות אשם וביקורת עצמית (למה קרה דווקא לי? איך לא עצרתי את זה?...), פגיעה בערך העצמי, תחושות של חוסר אונים ואובדן שליטה.

לכל אלו ניתן מקום בטיפול, אך לא כדי להשאירם, אלא כדי שאפשר יהיה לשחררם- הטיפול יתמקד בהחזרה של תחושת שליטה, בהרגשה שיש לי יותר יכולת בחירה, בשחרור הסימפטומים. כמו כן, הטיפול יכול לעודד ולאפשר תהליך של סליחה עצמית, ולעתים גם תהליך של סליחה למי שפגע (כמובן רק במידה וזה רצון האדם שנפגע).

טיפול בטראומה
bottom of page